Biologische landbouw: met de natuur mee werken
Op een biologische manier telen is voor ons vanzelfsprekend. We willen graag een aarde achterlaten waar later ook nog van genoten kan worden. Dus geen gebruik van kunstmest en gif, en geen uitputting van de bodem. Wel samenwerken met de natuur, die genoeg te bieden heeft als je er goed voor zorgt en niet te veel van vraagt.
Een goeie aard is goud waard
Alles begint bij de zorg voor een gezonde bodem, zodat er sterke en gezonde planten kunnen groeien. Een gezonde bodem is in balans en hoort vol leven te zitten. Wormen, schimmels, bacteriën, mijten, aaltjes... allemaal fantastische grondwerkers. Liefst van alles wat door elkaar, zodat ze elkaar kunnen helpen of in toom houden; net wat nodig is.
Een rijk en gevarieerd bodemleven zorgt voor een beter bodemevenwicht, planten die minder snel ziek worden en plantenwortels die beter zullen groeien. Ze zetten ontzettend efficiënt organische resten weer om in nieuwe voeding voor de planten en dragen ook nog eens bij aan een goede bodemstructuur.
Goede compost en tijd om te groeien
Met verschillende groenbemesters, biologische mest en compost proberen we de bodem gezond en vruchtbaar te maken en houden. We houden de bodem zoveel mogelijk bedekt, zodat de grond minder snel uitdroogt en belangrijke voedingsstoffen niet wegspoelen.
De compost voedt niet alleen de bodem, maar zorgt er ook voor dat de planten en bomen beter bestand tegen extreme weersomstandigheden, zoals natte of juist hele droge perioden. We bewerken de bodem zo min mogelijk en ondiep zodat de structuur en het bodemleven beter in tact blijven.
De planten krijgen bij ons ruim de tijd om te groeien, zodat de kwaliteit en smaak goed tot ontwikkeling kan komen. Te snel groeiende en verwende plantjes worden bovendien eerder ziek. Daarom gaan we op het Groene Goud bewust de planten niet te veel direct bemesten. De planten zoeken dan zelf wat verder met hun worteltjes naar dieper gelegen voedingsstoffen.
Biologisch zaad en ruime vruchtwisseling
Wij gebruiken enkel biologisch zaad- poot- en plantgoed voor een gezonde en sterke start. Daarnaast hanteren we een ruime vruchtwisseling, waarmee veel ziektes voorkomen kunnen worden.
Biodiversiteit
Met de aanplant van een mooie mix van bomen, struiken en bloemen op en rond de tuin zorgen we er bovendien voor dat natuurlijke vijanden nooit ver weg zijn. Er wordt ook extra ingezet op zaaien en planten om bijen en vlinders te voeden.
Keurmerk?
Onze tuinderij en producten mogen we pas echt biologisch noemen als de teelt (en alles wat daarbij komt kijken) aan alle Europese wettelijke voorschriften voldoet. Voorlopig kiezen wij ervoor om dit officiele keurmerk nog niet aan te vragen. Het brengt veel administratie, tijd en kosten met zich mee, wat voor onze opstartende kleine tuinderij nog niet op te brengen is. Tot het zover is telen we uiteraard wel volgens de biologische principes.