Stichting Het Groene Goud
Wij zijn een ideële stichting, zonder winstoogmerk. De zelfoogsttuinderij, onder leiding van een professionele tuinder, vormt de basis.
Hiermee willen we bijdragen aan een duurzame en sociale vorm van landbouw en aan meer biodiversiteit, mensen met elkaar in verbinding brengen, en een groene leer- en werkplek creëren voor leerlingen, stagiaires en vrijwilligers.
Het bestuur bestaat uit 5 personen uit Bladel: Femmes van Limpt, Dirk van de Voort, Sjaan Jonkers, Kees van Limpt en Johan Kraaijvanger
Initiatiefnemers
Femmes van Limpt
Buiten zijn, samen werken, samen leren en samen genieten. Dat vind ik mooi. Vooral het samen werken, en mensen een kans geven om ook te genieten in en van de tuin doet me goed. Volwassenen die door de rust en de handen in de grond weer tot zichzelf komen. Kinderen en jongeren te zien groeien en bloeien door hun verbazing en ontdekking in de tuin. Prachtig. En dan ook nog eens samen mooie bloemen, groente en fruit telen waar hopelijk de deelnemers en klanten net zo van zullen genieten als ik.
Voordat ik de biologische wereld in rolde hield ik me op andere manieren bezig met voedsel. Van lokale horeca tot internationale samenwerking (landbouw en onderwijs in Latijns Amerika) en verschillende educatieprojecten rondom duurzame voeding en natuur. Uiteindelijk keerde ik terug naar de basis: zelf voedsel verbouwen.
Ruim 12 jaar geleden begon ik op een biologische zorgtuinderij. Daarna heb ik de deeltijdopleiding aan de Warmonderhof gevolgd en jaren gewerkt op diverse biologische tuinderijen/bedrijven in de regio. Altijd samen met anderen, met veel passie en plezier. Nu helemaal terug naar mijn wortels: Bladel. En dan ook nog eens samen met mijn grote liefde, en een leuke club mensen.
Wat is het leven toch mooi!
Dirk van de Voort
Sinds 1995 heb ik een eigen administratie- & adviesburo. Daarnaast ben ik actief bij het Totaalfestival (voorheen de Bladelse Zomerfeesten) en Podium 10 en ben ik regelmatig te vinden in onze (moes)tuin en in het PSV Stadion. Ik heb me altijd actief ingezet voor een duurzame, gezonde, sociale en tolerante samenleving.
Ik maak me zorgen over de wijze waarop we momenteel in een razendsnel tempo onze aarde aan het uitputten en aan het vervuilen zijn. Daar is verandering voor nodig. Ik ben van mening dat echte verandering begint bij de mensen zelf (en niet alleen bij de politiek en de bedrijven). En omdat ik meer van daden houd, dan van woorden, ben ik samen met Femmes een biologische en educatieve zelfoogsttuinderij begonnen.
Enerzijds om te laten zien dat het anders kan, lokaal, met zorg voor een gezonde bodem, zonder kunstmest en zonder bestrijdingsmiddelen. Anderzijds om te zorgen dat mensen gezonde groenten, fruit en bloemen kunnen oogsten en waar de jongeren (maar ook de volwassenen) kunnen leren hoe deze groeien en waar het vandaan komt.
En wat dit project extra leuk maakt, is dat we dit samen doen!